2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, uzmanlar okula ilk defa başlayan ve uyum sorunu yaşayan çocuklar için önemli uyarılarda bulundu. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Psikolog Muhammed Ali Bakış, okula yeni başlayan çocuklarda uyum haftasıyla birlikte görülen enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi şikayetlerin okul fobisinin belirtileri olabileceğini belirtti.
“Okul Fobisi Çocuğun Anne ve Babaya Bağımlılığından Kaynaklanabilir”
Uzman Psikolog Bakış, okul fobisinde anne ve baba tutumlarının önemli rol oynadığını ifade ederek, “Okul korkusu, çocuğun geçmişteki anne ve baba tutumlarına bağlı olarak gelişebilir. Çocuğun okula gitme zamanı geldiğinde baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı gibi belirtiler görülüyorsa bu, okul fobisini işaret eder. Bu tür belirtiler görüldüğünde mutlaka psikolojik destek alınmalıdır. Anne babaların bu süreçte dikkat etmesi gereken en önemli husus, çocuğun ağladığı her an onu okuldan almamak gerektiğidir. Çocuk her ağladığında okuldan alındığında, bu durum pekiştirilir ve tedaviyi olumsuz etkiler,” dedi.
“Bağımlı Büyüyen Çocuklar Okula Uyum Sağlamakta Zorlanabilir”
Bakış, çocukların anneye olan bağımlılıkları nedeniyle okula uyum sağlamada zorlanabileceklerini belirterek, “Çocuk bağımlı büyüdüyse ve anneye olan bağımlılığı yüksekse, okula uyum sağlayamaması olağandır. Bu tür durumlarda anne babalar, çocuklarının uyum sürecini dikkatle gözlemlemeli ve gerekirse uzmanlardan destek almalıdır,” dedi.
Okula uyum sürecinde çocuklarının yaşadığı zorlukları anlayan ve uygun şekilde destek veren anne babalar, çocuklarının okul fobisini yenmelerine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.