Van’da, Rojin Kabaiş’in anısına düzenlenen yürüyüş, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde gerçekleşti. Kabaiş’in kaldığı yurttan başlayıp, en son görüldüğü noktaya kadar devam eden yürüyüşe ailesi, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş boyunca sık sık “Rojin için adalet” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

Iğdır'da 2024 Yılında Kaç Kadın KADES'e Ulaştı: 712 Kadın Güvende Değilim Dedi.. İşte Dikkat Çekici Veriler.. Iğdır'da 2024 Yılında Kaç Kadın KADES'e Ulaştı: 712 Kadın Güvende Değilim Dedi.. İşte Dikkat Çekici Veriler..

“Rojin’in Okulu Erken Bitti”

Yürüyüş öncesinde baba Nizamettin Kabaiş, kızının fotoğrafını öperek gözyaşlarına boğuldu. Baba Kabaiş, konuşmasında yurda ve yetkililere sert eleştirilerde bulundu:
“Ben yurda hakkımı helal etmiyorum. Kızıma sahip çıkmadılar. Bir gece yurda gitmedi ve bize haber verilmedi. 17 saat sonra haber verdiler. Siz Rojin’e borçlusunuz. Rojin’e bir Fatiha okumadınız, mezarına gelmediniz, aileyi hiçe saydınız. O gece nöbetçi olan iki güvenlikçi vardı. Rojin kaybolurken siz neredeydiniz? Niye ses etmediniz? Rojin için adalet, bütün kadınlar için adalet! Kadınlara şiddet yapan eller kırılsın. Onlara en ağır cezaları versinler. Rojin’in katilini bir an önce bulun. Gece-gündüz bize uyku yoktur artık.”

Rojin Kabaiş Van Yürüyüş

Van Barosu’ndan Etkin Soruşturma Çağrısı

Yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasını Van Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Medine Turantaylak okudu. Turantaylak, dosyaya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
“Kısıtlılık kararı nedeniyle dosyadaki bilgilere erişim engelleniyor. Buna karşın belli başlı haber kanallarıyla bazı evrakların paylaşıldığını öğrendik. Bu, kısıtlılık kararının yalnızca dosyayı takip eden avukatlara karşı uygulandığını gösteriyor. Soruşturmanın etkili bir biçimde ele alınması için savcılığı ve ilgili makamları göreve davet ediyoruz.”

Turantaylak, Kabaiş’in ölümüne ilişkin açıklanmayan sorular olduğunu belirtti:
“Rojin’in ölüm sebebi olarak suda boğulma tespit edilmiştir. Ancak boğulmanın hangi yolla olduğu, intihar mı yoksa dışarıdan bir müdahaleyle mi gerçekleştiği, Van Gölü’nde mi yoksa başka bir yerde mi boğulup buraya bırakıldığı halen açıklanmamıştır. Ayrıca Rojin’in kaybolduğu gün ayağındaki terliklerin neden bulunamadığını ve telefonunun hâlâ açılamadığını soruyoruz. Bu dosyada ciddi bir ihmal olduğunu düşünüyoruz.”

Van Baro Başkanı: “Kısıtlılık Kararı Soruşturmayı Engelliyor”

Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, kısıtlılık kararının adil bir yargılamanın önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti:
“Kısıtlılık kararı hem ailenin dosyadaki delil durumunu öğrenmesini hem de avukatların etkili bir soruşturma yürütmesini engelliyor. Dosyadaki belgeler kamuoyuna intihar algısı yaratmak için sızdırılıyor. Biz gizlilik kararının kaldırılmasını talep ediyoruz. Adil bir yargılama için, şeffaf bir soruşturma yapılabilmesi adına dosyaya sunduğumuz taleplerin dikkate alınmasını istiyoruz.”

“Rojin’ler Ölmesin”

Yürüyüş, Rojin Kabaiş’in en son görüldüğü Van Gölü sahilinde son buldu. Aile, arkadaşlar ve katılımcılar, adalet taleplerini yineleyerek, benzer olayların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak: HABER MERKEZİ